Clınıcay
Restoratif Tedaviler
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızın bir parçasıdır. Ağzımızda bulunan çürük yapıcı mikroorganizmaların uygun ortam ve koşullar altında etkinliği sonucunda dişlerimizde çürükler meydana gelebilir. Bu nedenle de dişlerimizde çürük, travma gibi nedenlerle meydana gelen sert doku kayıpları kişide estetik, fonetik ya da fonksiyonel rahatsızlıklara neden olabilir. Oluşmuş olan bu kayıpların farklı özelliklere sahip restoratif dolgu materyalleri ile tedavi edilmesi işlemine “DİŞ RESTORASYONLARI (DOLGULARI)” denir.
Dolgular, yaralanma veya çürüme (çürük) nedeniyle hasar görmüş dişleri tamir etmenin etkili bir yoludur. Çürük dişler erken teşhiş edildiğinde minimal bir kompozit dolgu restorasyonla tedavi edilebilir. Diş dolgusu, çürük dokuyu anestezi sonrası kaldırarak ve boşluğu diş renginde bir malzeme ile yeniden doldurarak çürük bir dişi restore eden ağrısız ve kısa süren bir işlemdir. Hastaların işlemden hemen sonra yemek yemesine, konuşmasına ve normal aktivitesine devam etmesine izin veren tedavi şeklidir. Bazen hasarlı diş dokusunun çok büyük olması nedeni ile dişteki çürüğü temizledikten sonra ağızdan ölçü almak ve dolgu işlemini model üzerinde tamamlamakta mümkündür. Böylelikle hastayı yoracak uzun bir seanstan kaçınılır ve model üzerinde tamamlanan dolgu sayesinde daha estetik sonuçlar elde edilebilir. Dışarda yapımı tamamlanan kompozit dolgu, hasta ağzına yapıştırma ajanları ile çok kısa bir sürede yapıştırılır ve adaptasyonu sağlanır.
Ayrıca inley veya onley olarak yapılan porselen dolgular da vardır bunlar bir diş laboratuvarında bir teknisyen tarafından yapılır ve ardından dişe yapıştırılır. Porselen inley onleyler lekelenmeye karşı dirençlidir ve son derece dayanıklıdır.